- Fotón
- Posts : 709
Join date : 06.11.2020
Rozklad alkoholu v ľudskom organizme.
29/12/2020, 16:32
Hlavným palivom našich buniek je glukóza. Postupnosťou štiepenia z nej vznikajú molekuly ATP (adenozíntrifosfátu), ktoré sú univerzálnym zdrojom energie všetkých živých organizmov. 1 gram glukózy (hroznového cukru) obsahuje 4 kcal energie. Existujú však aj iné, alternatívne procesy, ktorými si naše telo v prípade nedostatku glukózy dokáže získať ATP. Jedným z nich je rozklad kyseliny octovej. No a práve alkohol (etanol) sa v pečeni rozkladá na túto kyselinu (acetát), lenže nie hneď! Ten proces má dve časti. Najskôr enzým "alkoholdehydrogenáza" premení alkohol oxidáciou na nebezpečný acetaldehyd. AŽ POTOM vstupuje do hry enzým zvaný "aldehyddehydrogenáza", ktorý nebezpečný acetaldehyd premení oxidáciou na neškodnú kyselinu octovú, z ktorej naše bunky získajú energiu. .....Ak človek naraz vypije veľké množstvo alkoholu, začína sa v pečeni hromadiť acetaldehyd, pretože aldehyddehydrogenáza nestíha. Tak ho pečeň posiela do krvi. To zapríčiní pocit zvracania a nevoľnosti, lebo acetaldehyd je veľmi agresívna látka. Zároveň je to aj radikál poškodzujúci bunky a DNA, čím môže spustiť nádorové bujenie. ....Prečo aldehyddehydrogenáza v takom prípade nestíha? Pretože existuje ešte jeden proces, ktorý štiepi alkohol na acetaldehyd. Ten sa zapojí až vtedy, keď je organizmus vystavený prudkému nárastu alkoholu v krvi, alebo dlhodobo vysokým dávkam. Tento nový proces sa volá "MEOS" (mikrozomálny etanolový oxidačný systém). Obsahuje enzýmy cytochromu P450, konkrétne oxidázový izoenzým CYP2E1. CYP2E1 má pre etanol omnoho vyššiu aktivitu než alkoholdehydrogenáza a vykazuje svoje funkcie len pri vyšších koncentráciách etanolu, čiže nadmernej a chronickej konzumácii alkoholu. MEOS zaisťuje znášanlivosť pri opakovanom požívaní alkoholu. Preto chronickí alkoholici z alkoholu už nič nemajú, len nevoľnosť. ...1 gram alkoholu obsahuje energiu 7 kcal. Od neho vyššiu energiu majú už len tuky, ktoré na 1 gram majú hodnotu 9 kcal.
Zdroj:
https://dk.upce.cz/bitstream/handle/10195/74145/KostkovaN_Metabolismus_etanolu_KV_2019.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Molekula alkoholu vyzerá takto:
Po oxidácii na nebezpečný acetaldehyd takto:
A po oxidácii na neškodný acetát takto:
Z neho si už náš organizmus získa energiu pre bunky, čiže molekuly ATP.
Pre tých, čo si nevedia život bez alkoholu predstaviť z toho plynie jedno: pite striedmo a pomaly, aby sa nezapojil do hry systém MEOS a aldehyddehydrogenáza stíhala odbúravať nebezpečný acetaldehyd. Všetky negatíva konzumácie alkoholu má totiž na svedomí hlavne medziprodukt, acetaldehyd. ....Ďalej sa vyhýbajte tvrdému alkoholu, lebo on znamená prudký nárast etanolu v krvi a teda tiež zapojenie procesu MEOS do obehu a premnoženie acetaldehydu. Poškodzujete si tým orgány.
.....Pozor tiež na PH krvi. Keď človek nemá správnu výživu a konzumuje alkohol (....je jedno akým spôsobom), hrozí mu "alkoholická ketoacidóza", čiže väčšinou smrť.
https://www.info.sk/sprava/174013/mlada-zena-zomrela-potom-ako-vypila-alkohol-na-prazdny-zaludok/
Keď si už neviete odpustiť, vyhýbajte sa mastnému a sladkému. Jedzte len zeleninu a chudé mäso vo vlastnej šťave. Kuracie, rybacie, bravčové, hovädzie....
....Podrobnejšie o všetkom viď hore v prvom odkaze.
Zdroj:
https://dk.upce.cz/bitstream/handle/10195/74145/KostkovaN_Metabolismus_etanolu_KV_2019.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Molekula alkoholu vyzerá takto:
Po oxidácii na nebezpečný acetaldehyd takto:
A po oxidácii na neškodný acetát takto:
Z neho si už náš organizmus získa energiu pre bunky, čiže molekuly ATP.
Pre tých, čo si nevedia život bez alkoholu predstaviť z toho plynie jedno: pite striedmo a pomaly, aby sa nezapojil do hry systém MEOS a aldehyddehydrogenáza stíhala odbúravať nebezpečný acetaldehyd. Všetky negatíva konzumácie alkoholu má totiž na svedomí hlavne medziprodukt, acetaldehyd. ....Ďalej sa vyhýbajte tvrdému alkoholu, lebo on znamená prudký nárast etanolu v krvi a teda tiež zapojenie procesu MEOS do obehu a premnoženie acetaldehydu. Poškodzujete si tým orgány.
.....Pozor tiež na PH krvi. Keď človek nemá správnu výživu a konzumuje alkohol (....je jedno akým spôsobom), hrozí mu "alkoholická ketoacidóza", čiže väčšinou smrť.
https://www.info.sk/sprava/174013/mlada-zena-zomrela-potom-ako-vypila-alkohol-na-prazdny-zaludok/
Keď si už neviete odpustiť, vyhýbajte sa mastnému a sladkému. Jedzte len zeleninu a chudé mäso vo vlastnej šťave. Kuracie, rybacie, bravčové, hovädzie....
....Podrobnejšie o všetkom viď hore v prvom odkaze.
Lemmy Súhlasí
- Fotón
- Posts : 709
Join date : 06.11.2020
Re: Rozklad alkoholu v ľudskom organizme.
29/12/2020, 17:35
Ešte jednu podstatnú vec. Keď je pečeň zamestnaná odbúravaním alkoholu, nie je schopná v plnej miere iných procesov jej vlastných. Preto nech športovci zabudnú na svoj vytúžený anabolizmus. Rast svalov a podobne....
Pečeň nám tiež zásobuje krv glukózou. Ak ju musí štiepiť z iných zdrojov, napr. sacharózy (cukroviniek), maltózy (múčne jedlá, zemiaky, cestoviny), ona to vtedy nerobí, lebo odbúrava alkohol. No a jediným zdrojom energie je práve vtedy iba tá kyselina octová. ...Pri nedostatku predošlej výživy naviac hrozí prekyslenie krvi, čiže väčšinou smrť.
Čím slabší alkoholický nápoj pijete a čím pomalšie, tým menej si ničíte organizmus. ....Niekto by si mohol povedať, že pivo. Lenže pivo má zas vysoký glykemický index a teda obrovský potenciál rýchleho hladu a zbytočného priberania vďaka sacharidu maltóze a následnej potreby prejedania sa. Maltóza sa tiež rýchlo ukladá do tukov a má teda vo finále za následok srdcovo-cievne ochorenia. Najideálnejším sa zdá byť suché červené víno s hodnotou alkoholu nie vyššou, ako 13%. I to je zlo, ale najmenšie zo všetkých ostatných možností.
Snáď som týmito radami alkoholikom pomohol zmierniť priebeh ich alkoholického ochorenia.
Pečeň nám tiež zásobuje krv glukózou. Ak ju musí štiepiť z iných zdrojov, napr. sacharózy (cukroviniek), maltózy (múčne jedlá, zemiaky, cestoviny), ona to vtedy nerobí, lebo odbúrava alkohol. No a jediným zdrojom energie je práve vtedy iba tá kyselina octová. ...Pri nedostatku predošlej výživy naviac hrozí prekyslenie krvi, čiže väčšinou smrť.
Čím slabší alkoholický nápoj pijete a čím pomalšie, tým menej si ničíte organizmus. ....Niekto by si mohol povedať, že pivo. Lenže pivo má zas vysoký glykemický index a teda obrovský potenciál rýchleho hladu a zbytočného priberania vďaka sacharidu maltóze a následnej potreby prejedania sa. Maltóza sa tiež rýchlo ukladá do tukov a má teda vo finále za následok srdcovo-cievne ochorenia. Najideálnejším sa zdá byť suché červené víno s hodnotou alkoholu nie vyššou, ako 13%. I to je zlo, ale najmenšie zo všetkých ostatných možností.
Snáď som týmito radami alkoholikom pomohol zmierniť priebeh ich alkoholického ochorenia.
- Fotón
- Posts : 709
Join date : 06.11.2020
Re: Rozklad alkoholu v ľudskom organizme.
30/12/2020, 09:33
Ďalšia vec o ktorej by sa malo vedieť je, že pocit hladu/sýtosti má na svedomí hladina glukózy v krvi. Čiže i keď alkohol vo finále energiu bunkám dodáva (ATP), hlad nezaženie, lebo to nie je glukóza v krvi, ale kyselina octová
Re: Rozklad alkoholu v ľudskom organizme.
11/1/2021, 15:37
Tri atómy, vodík, kyslík a uhlík, a čo to s človekom narobí.
Fotón Súhlasí
- Fotón
- Posts : 709
Join date : 06.11.2020
Re: Rozklad alkoholu v ľudskom organizme.
11/1/2021, 18:02
Veru,..... tiež je to pre mňa udivujúce. -A pri tom sa nejedná o nejaké zvlášť zložité molekuly.
Lemmy Súhlasí
- Fotón
- Posts : 709
Join date : 06.11.2020
Re: Rozklad alkoholu v ľudskom organizme.
16/1/2021, 13:53
Ešte jedna vec ma napadla v súvislosti s týmto: pretože pečeň počas odbúravania etanolu viac-menej kašle na rozklad sacharidov na glukózu (=opitý človek len tak ľahko nezaženie hlad), je vhodné jesť hroznový cukor. Hroznový cukor nejde do pečene, ale rovno do krvi, pretože hroznový cukor je glukóza. čiže pečeň nepotrebuje nič rozkladať. Zaženie to pocit hladu vyvolaný alkoholom v krvi. Pečeň odbúrava alkohol a glukóza sa aj napriek tomu (mimo pečeň) dostáva do krvi. Priamo. ...Nie je to ale žiadna sláva, pretože má vysoký glykemický index, čiže a pankreas úmerne tomu rýchlo vyplaví do krvi "vrátnika" buniek, inzulín. Je tu však ešte jeden parameter, ktorému sa hovorí "Glykemická nálož". Tj množstvo látky s vysokým glykemickým indexom. ....Z toho plynie jednoznačný záver: človek, ktorý pije alkoholický nápoj by mal každú pol hodinu zjesť iba jeden-dva cukríky hroznového cukru. Zaženie tým hlad pričom nebude mať potrebu konzumovať nezdravé mastné jedlá, ktoré si telo žiada počas opilosti.
Lemmy Súhlasí
- Lia
- Posts : 12
Join date : 04.07.2021
Re: Rozklad alkoholu v ľudskom organizme.
9/7/2021, 23:54
Mne pivo hlad zahná. :D
Ja pijem pivo pomaly, lebo mi je ťažké na žalúdok.
Ja pijem pivo pomaly, lebo mi je ťažké na žalúdok.
- Fotón
- Posts : 709
Join date : 06.11.2020
Re: Rozklad alkoholu v ľudskom organizme.
10/7/2021, 00:53
Z pív mám rád jedine IPU, ale musí byť kvalitná. Napr.:
Povolenie tohoto fóra:
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.