Diskusné fórum

Join the forum, it's quick and easy

Diskusné fórum
Diskusné fórum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Goto down
Fotón
Fotón
Posts : 709
Join date : 06.11.2020

Tempeh je plnohodnotnou náhradou mäsa Empty Tempeh je plnohodnotnou náhradou mäsa

4/6/2021, 16:46
Tempeh je plnohodnotnou náhradou mäsa Tempeh-marinovany700

Tempeh pochádza z Indonézie a je to kvalitný sójový výrobok na báze plesne, ktorý môžete kúpiť čerstvý, chladený alebo mrazený. Vďaka vysokému obsahu proteínov je nadmieru vhodný aj pre športovcov. Je zároveň veľmi chutný. Najradšej si kupujem marinovaný. Narozdiel od Tofu má jeho chuť ďaleko bližšie k mäsu. Aj po jeho zjedení má človek dojem, akoby jedol mäso. Začal som postupne z mäsa k zelenine prechádzať na tento typ potraviny. Je aj energeticky výdatný. V 100g sa nachádza až 321 kalórii (kcal). Čiže to 200g balenie má celkovo obrovských 642 kcal. A je to po zjedení naozaj cítiť.

https://sojaprodukt.sk/tempeh-marinovany/

Mäso má totiž na organizmus človeka dosť veľa negatívnych účinkov:

https://www.medicc.eu/sk/odborne-clanky/item/324-maeso-maesove-vyrobky-a-rakovina

Vysoká spotreba červeného mäsa je rizikovým faktorom pre niekoľko typov rakoviny, najmä pre kolorektálny karcinóm, rakovinu prostaty, močového mechúra, prsníka, žalúdka a pankreasu. Silný vzťah bol preukázaný taktiež aj medzi príjmom mäsa a zvýšeným výskytom rakoviny obličiek a nádorov endometria. Riziko kolorektálneho karcinómu sa zvyšuje takmer lineárne s rastúcim príjmom červeného mäsa a mäsových výrobkov do spotreby 140g / deň, nad touto úrovňou je zvýšenie rizika menej výrazné. Medzi rizikové faktory kolorektálneho karcinómu patrí príjem vysokého obsahu tuku, produkcia karcinogénnych heterocyklických amínov (HAů tvoria sa pri tepelnej úprave m]sa) alebo polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAU) v priebehu tepelnej úpravy mäsa a mäsových výrobkov, tvorba karcinogénnych N-nitrozozlúčeniny buď v mäse, alebo v dôsledku endogénnych procesov a podpora karcinogenézy prítomnosťou hemu. Vysoký príjem červeného mäsa môže viesť k vyššiemu zaťaženiu organizmu z konzumácie ľahko absorbovaného hemu, čo vedie k väčšiemu oxidačnému stresu a následnému poškodeniu DNA. PAU sa vyskytujú predovšetkým v údenom a grilovanom mäse . Vysoká spotreba spracovaného mäsa má väčší vplyv na rozvoj rakoviny než vysoká spotreba červeného mäsa. Spotreba viac ako 20 g spracovaného mäsa denne skracuje dĺžku života. Termín spracované mäso sa vzťahuje na mäso konzervované prídavkom konzervačných látok a na mäso, ktoré prešlo procesom údenia, nakladania alebo solenie. Ide o šunku, slaninu, údené kurča, párky, salámy a klobásy. Pri spracovaní a príprave mäsa môže dôjsť k tvorbe karcinogénnych N-nitrozlúčenín a heterocyklických amínov. Dlhodobá konzumácia potravín obsahujúcich potravinárske prísady, ako sú konzervačné činidlá a azofarbivá, bola spojená s indukciou karcinogenézy.

  Väčšina karcinogénov, ako sú dusičnany, nitrozamíny, pesticídy, dioxíny, pochádza z potravín alebo potravinárskych aditív alebo vznikajú pri procese varenia.

Konzervované mäsové výrobky s dusitanovými a dusičnanovými soľami obsahujú N-nitrozamíny (NA), z ktorých mnohé sú genotoxické a predpokladá sa ich karcinogénnymi pre človeka. Grilovanie mäsa a mäsových výrobkov na drevenom uhlí a dym používaný k úprave mäsa vytvárajú škodlivé zlúčeniny uhlíka, ktoré majú silný rakovinotvorný účinok. Napríklad PhIP (2-amino-1-metyl-6-Phenyl-imidazo [4,5-b] pyridine) je najrozšírenejšie mutagénne látka vo varenom hovädzom mäse, vo vyprážanom hovädzom mäse predstavuje približne 20% všetkých mutagénnych látok. Štúdia preukázala najväčšiu záťaž organochlórovými pesticídmi (OCP) a PCB u baranieho mäsa a slaniny, a karcinogénnymi PAU (c-PAU) u jahňacieho mäsa a španielskeho Chorizo.

Pozor aj na tuk. Vysoké množstvo tuku v mäse podporuje karcinogenézu. Obsah tuku v mäse je daný množstvom faktorov, vrátane spôsobu a výživy zvierat, ale aj spôsobu úpravy mäsa. Hydinové mäso má 4% tuku, u iných druhov hospodárskych zvierat môže dosahovať až 30-40%. Rozdielny je aj podiel nasýtených a nenasýtených mastných kyselín u rôznych druhov mäsa. Hydina má nižší obsah nasýtených mastných kyselín ako červené mäso.







O podobnom nebezpečenstve pochádzajúcom z nadmernej konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov som už písal:

https://slovakforum.slovakforum.net/t306-topic

Výnimkou je kefír. Najlepšie doma robený z kefírových zŕn. Obsahuje totiž podstatne viac probiotík, ako kupovaný (kvôli konzervantom).

https://letti.sk/79-kefirko?gclid=Cj0KCQjwnueFBhChARIsAPu3YkQpZillMkxXSt8u7dr7kiWKROYscNpTp2gMr5THPfjtFbCEiDQfOCcaAhUWEALw_wcB

Scarlett Súhlasí

Scarlett
Scarlett
Posts : 665
Join date : 10.01.2021

Tempeh je plnohodnotnou náhradou mäsa Empty Re: Tempeh je plnohodnotnou náhradou mäsa

4/6/2021, 21:21
sedi vec :-)

Fotón Súhlasí

Návrat hore
Povolenie tohoto fóra:
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.